6 stereotypen over oudere werknemers

Welke stereotypen over oudere werknemers zijn juist? Doe de test!

Oudere werknemers…

  1. zijn minder gemotiveerd
  2. zijn minder bereid om deel te nemen aan trainingen en initiatieven voor carrière-ontwikkeling
  3. tonen meer weerstand tegen verandering
  4. geven minder snel vertrouwen (aan anderen of de organisatie)
  5. zijn minder gezond
  6. zijn kwetsbaarder voor werk-familie conflicten

De data

De antwoorden op deze test werden berekend op basis van een meta-analyse. Dit is een studie die de resultaten van verschillende studies combineert en daarover conclusies trekt. In deze meta-analyse werden meer dan 400 wetenschappelijke studies en de data van maar liefst 200.000 respondenten opgenomen.

Bereken jouw score

Uit de meta-analyse bleek dat enkel het 2e stereotype correct was: oudere werknemers zijn inderdaad minder bereid om deel te nemen aan trainingen en initiatieven voor carrière-ontwikkeling. Lang niet alle stereotypen over oudere werknemers kloppen dus!

Hoeveel scoor jij?

Referentie

  • Ng, T. W. H., & Feldman, D. C. (2012). Evaluating six common stereotypes about older workers with meta-analytical data. Personnel Psychology, 65, p. 821-858.

Auteur: Michiel Crommelinck

Michiel Crommelinck is doctoraatsstudent in de Bedrijfspsychologie aan de Universiteit Gent (FPPW) en is verbonden aan de VIGOR Innovation Research Group. Zijn onderzoek focust zich op de rol van feedback in creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Als onderdeel van zijn doctoraat deed hij zes maanden onderzoek in de VS (Rice University). Hij is tevens initiatiefnemer van Get Recruited (jobbeurs), medeoprichter van de Gentse Alumni Psychologie (GAP) en deze blog, Mensenkennis.be.