De Mensenkennis Trofee
In 2025 organiseert de vereniging van Gentse Alumni Psychologie (GAP) voor de zevende keer de Mensenkennis Trofee. De Mensenkennis Trofee is een scriptieprijs die afstuderende studenten psychologie aan de Universiteit Gent wil uitdagen om hun masterproef te vertalen naar een populairwetenschappelijk artikel. Op die manier wil GAP fris psychologisch-wetenschappelijk onderzoek voor een algemeen publiek toegankelijk maken en naar de praktijk brengen.
De Trofee
- De Mensenkennis Trofee is een prijs ter bevordering van wetenschapspopularisering in de opleiding psychologie aan de UGent.
- Aan de Trofee is een geldprijs van 250 euro verbonden.
- Het artikel van de winnaar wordt gepubliceerd op Mensenkennis.be.
- Mensenkennis en de Gentse Alumni Psychologie promoten het winnende artikel en de naam van de winnaar actief via sociale- en andere media.
- Elke inzending – ook deze die uiteindelijk niet als beste gekozen worden – maakt kans om als blog op Mensenkennis.be gepubliceerd te worden.
- De Mensenkennis Trofee wordt gesteund door het interdisciplinair consortium PSYNC. PSYNC zorgt voor organisatorische ondersteuning en garandeert de wetenschappelijke kwaliteit van de laureaat.
Voor wie?
- Alle masterstudenten psychologie aan de Universiteit Gent kunnen meedoen;
- Alle masterproefonderwerpen komen in aanmerking;
- Het artikel moet gebaseerd zijn op een masterproef die ingediend is/wordt tussen 1 januari 2024 en 31 augustus 2025.
Hoe meedoen?
- Stuur ons via trofee@mensenkennis.be een artikel in pdf formaat dat kan dienen als blog voor Mensenkennis.be. Niet meer niet minder.
Deadlines?
- Je artikel moet ons uiterlijk op 31 augustus van het jaar van uitreiking bereiken.
Vormvereisten
- Elke blog op Mensenkennis.be kan dienen als voorbeeld.
- De tekst mag max. 1000 woorden lang zijn.
Vorige winnaars
- 2018: Pieter Huycke (Theoretische en Experimentele Psychologie) met Goede waar prijst zichtzelf (niet).
- 2019: prijs niet uitgereikt
- 2020: Nora Tuts (Klinische Psychologie) met De verborgen gezichten van neutraliteit: een uiteenzetting van schizotypische emotieperceptie
- 2021: prijs niet uitgereikt
- 2022: prijs niet uitgereikt
- 2023: Hanne Peeters (Klinische Psychologie) met Online therapie: misschien toch niet zo ‘chill’ als het lijkt?
- 2024: Annabel De Clercq (Theoretische en Experimentele Psychologie) met Lief zijn voor jezelf: Zelfcompassie als weg naar minder stress bij jongeren
Vragen?